Vloerverwarming onder een houten vloer, kan dat wel?

Vloerverwarming onder een houten vloer, kan dat wel?

In deze koude dagen is het heel fijn om vloerverwarming te hebben. Maar vloerverwarming onder een houten vloer, kan dat wel?

Ja dat kan zeker. De laatste jaren wordt vloerverwarming onder een houten vloer steeds meer toegepast. Het is een behaaglijke warmtebron met als grote voordeel de gelijkmatige warmteverdeling. Bart Beugt heeft al jaren ervaring als het gaat om vloerverwarming onder een houten vloer.

Opstookprotocol

Voor, tijdens en na het installeren van de houten vloer zijn er echter wel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen heeft Bart Beugt een opstookprotocol voor vloerverwarming opgesteld. Ook zal Bart Beugt u adviseren en wijzen op eventuele risico’s bij uw wensen van een houten vloer in combinatie met vloerverwarming.

Luchtvochtigheid

Een houten vloer op vloerverwarming zal altijd wat meer willen krimpen. De verwarming onder de vloer zorgt voor een verlaagde luchtvochtigheid boven het vloeroppervlak. Hierdoor wordt er vocht onttrokken aan het hout met als gevolg dat het hout krimpt. Factoren die hier onder andere een rol spelen zijn: de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, de houtsoort, de breedte van de vloerdelen en de dikte van het totale pakket. De keuze van het type vloer zal de beleving van krimp ook beïnvloeden. Immers, bij een verouderde eiken vloer is een krimpnaad minder zichtbaar dan bij een strakke, gladde, in hoogglans gelakte parketvloer. Er zijn echter veel tussenvormen en wij adviseren u daarbij graag. Uiteraard op basis van uw wens.

Vloerkeuze en berekeningen installateur

Een houten vloer is niet bestand tegen grote en snelle temperatuurschommelingen. Dit betekent in de praktijk dat u de vloerverwarming constant laat branden op een vaste temperatuur. Aan het begin van het stookseizoen stelt u de kamerthermostaat op een temperatuur in. Deze wijzigt u niet meer totdat het stookseizoen voorbij is. Om snelle en extreme temperatuurschommelingen op te kunnen vangen is het raadzaam een extra verwarmingsbron te plaatsen. Bijvoorbeeld een radiator, gashaard, openhaard of houtkachel. Uw installateur kan u hierin adviseren.

Bij downloads vindt u ons opstookprotocol voor vloerverwarming. Hierin staat exact beschreven welke stappen u moet ondernemen als u een houten vloer wil plaatsen op vloerverwarming. Heeft vragen over ons opstookprotocol? Neem dan gerust contact met ons op.