Waarom kiezen voor hout? Van een houten vloer heb je een leven lang plezier.

Van een houten vloer, heb je een leven lang plezier.

Waarom kiezen voor hout? Een houten vloer kent veelal meerdere ‘huiseigenaren’. Gemiddeld hebben houten vloeren een levensduur van zo’n 40 jaar. Daarnaast is het verkrijgbaar in vele soorten en maten. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor stroken, maar ook voor visgraat, voor ieder wat wils. De levensduur van uw houten vloer wel afhankelijk van een aantal factoren.

Dé belangrijkste factoren

Waarom kiezen voor hout? Een kwalitatief hoogwaardige houten vloer heeft een lange levensduur. Echter zijn er enorm veel kwaliteitsverschillen. Een kwalitatief goede vloer heeft de volgende eigenschappen: een toplaag van massief Europees eiken, gedroogd en geproduceerd in land van bestemming en gedragen door een berken multiplex onderlaag.

Maar het is niet altijd gemakkelijk om een kwalitatief goede houten vloer te herkennen. Zo wordt er bijvoorbeeld ook op houten vloeren die in China vervaardigd worden een stempel Europees eiken geplakt. Dit ondanks de hele productie niet in Europa plaatsvindt. Wat belangrijk is om te onthouden, is het volgende: Een Europese boom, maakt nog geen Europese kwaliteit. Het gaat namelijk om het gehele proces en de vervaardiging van het hout. Als de ruwe boomstammen in Nederland binnenkomen en het gehele proces ook in Nederland plaatsvindt, heeft dat een enorme impact op de kwaliteit. Wanneer het hout op het juiste klimaat wordt gemaakt, wordt voorkomen dat het hout gaat krimpen. Ook dit zorgt voor een langere levensduur van uw houten vloer.

Hoe dikker de toplaag, hoe langer de levensduur.

Houten vloeren zijn in verschillende diktes en maten verkrijgbaar. Houdt bij het kopen van uw houten vloer altijd het volgende in gedachte: Hoe dikker de toplaag, hoe langer de levensduur. Houten vloeren zijn verkrijgbaar in de diktes 3 en 4 mm. Plaats hier een nul achter en u weet hoeveel jaar de levensduur van uw vloer respectievelijk is. Echter moet uw vloer dan wel netjes onderhouden worden. Zo dient uw houten vloer om de 10 á 15 jaar geschuurd te worden. Hoe snel en hoe vaak dit moet gebeuren is natuurlijk wel afhankelijk van hoe er op de vloer geleefd wordt. Zo zal een vloer op een kamer met veel in en uitloop sneller slijten, dan een vloer op een andere kamer.

Zoek wanneer u uw vloer wil laten schuren een goede parketteur. Een goede parketteur schuurt tijdens een schuurbeurt zo’n 1 mm van de vloer. Wanneer u dit niet zorgvuldig kiest, kan dit zorgen voor een verkorting van de levensduur van uw houten vloer.

Onderhoud is houden van hout

Zoals in ons vorige bericht ook al werd benoemd, is het erg belangrijk om uw houten vloer goed te onderhouden. Meer informatie over hoe u dit het beste kunt doen en waar u op moet letten? Klik dan hieronder.